RULES  ON  JOB  HUNTING  AND  POST-GOVERNMENT  EMPLOYMENT

Purpose:  To summarize the rules on this subject from the Joint Ethics Regulation (JER).  The rules herein apply to officers, enlisted personnel, and civilian employees (unless otherwise indicated).

RESTRICTIONS ON SEEKING EMPLOYMENT

1.
If you have duties involving a company.  If you are seeking employment from a company, you may not participate personally and substantially (through decision, approval, disapproval, recommendation, advice, investigation or otherwise) in any government matter (e.g., contract, source selection, claim, sale of asset) in which the company has a financial interest.  [18 USC 208(a); 5 CFR 2635.604(a)]  If you have duties involving a company, and you want to seek employment with the company, you must be disqualified from such duties before you begin to seek employment with the company (i.e., before you send the resume or have the first employment discussion).  The disqualification must be in writing.  [JER ¶ 2-204c]  Your agency is not required to approve your request for disqualification from duties.  [See 5 CFR 2635.604(d); OpJAGAF 1999/31]  A disqualification letter can disqualify you from duties involving one company, or many companies. Also, you may want to notify your coworkers that you are prohibited from working on matters involving the company so they will not ask you to do so.  [5 CFR 2635.604(b)]

2.
If you do not have duties involving a company.  If you want to seek employment with a company, and you do not have any duties involving that company, you are not required to be disqualified from duties involving that company.  [5 CFR 2635.604(b), (c)]  However, once you begin to seek employment with the company, you will be prohibited from participating personally and substantially in any government matter in which the company has a financial interest.  [18 USC 208(a)]  Also, you may want to notify your supervisor and coworkers that you are prohibited from working on matters involving the company so they will not ask you to do so.  [5 CFR 2635.604(b)]

3.
Termination of disqualification.  If your employment discussions with a company do not lead to a job, your disqualification from duties involving the company can be terminated.  [JER ¶ 2-204d]  However, your supervisor has the right to determine that, for appearance purposes, you should not immediately resume duties involving a company with which you were recently having employment discussions.  [5 CFR 2635.606(b)]  If you were disqualified from duties involving a company, but never actually sought employment with the company, you may end the disqualification and resume duties involving the company at any time.  However, if you were disqualified from duties with the company, and you did seek employment with the company (by having discussions or giving a resume), you may not end the disqualification and resume duties involving the company unless: (1) either you or the company has rejected the possibility of employment and all employment discussions have ended, or (2) two months have passed since you sent an unsolicited resume or employment proposal to the company, and you have received no indication of interest from the company.  [5 CFR 2635.603(b)(2)]

4.
Employment search firms.  You may use an employment search (i.e., headhunter) firm when seeking post-government employment.  An employment search firm may contact on your behalf companies that have no relation to your government duties.  An employment search firm may also contact on your behalf a company, where you are participating in a government matter that affects the company’s financial interests, as long as the employment search firm does not inform you that it has contacted the company (and assuming that you have not asked the employment search firm to contact the company).  Once the employment search firm informs you that it has contacted the company on your behalf, you are considered to be “seeking employment” with the company, and you may not participate personally and substantially in any government matter that affects the company’s financial interests.  [5 CFR 2635.603(c)(Example 1)]

5.
Duty to report certain employment contacts.  The Procurement Integrity Act states that if you are participating personally and substantially in a procurement, and you contact, or are contacted by, a bidder or offeror in that procurement regarding possible employment, you must do two things.  You must promptly report the contact in writing to your supervisor and to the designated agency ethics official (or designee).  Also, you must either reject the possibility of employment, or disqualify yourself from further personal and substantial participation in the procurement (until you have been authorized to resume participation in the procurement).  [41 USC 423(c)]

OTHER  RULES  RELATED  TO  SEEKING  EMPLOYMENT

1.
Permissive TDY (PTDY).  CONUS-based Air Force members who will be retiring are authorized up to 20 days of PTDY for a "retirement relocation activity such as job or residence search."  [AFI 36-3003, 15 Dec 98, Table 7, Rule 4]  You may not use this time simply to work.

2.
Interviewing expenses.  An employee may accept reimbursement from a prospective employer for meals, lodging, transportation, and other benefits in connection with bona fide employment discussions, as long as:  (1) the employee does not have duties that can affect the interests of the prospective employer (if so, the employee must first become disqualified from performing duties involving the company), and (2) the benefits the employee receives are “customarily” provided by the prospective employer to the people being interviewed (i.e., the benefits you receive are not more extravagant than those received by others competing for the position).  [5 CFR 2635.204(e)(3)]

3.
Information.  Employees may not use “non-public information” to further their own private interests, or the private interests of any other person or company.  [5 CFR 2635.703(a)]  Thus, you may not disclose non-public information to a prospective employer.  [JER para. 8-400b]

4.
After you accept the job offer.  If an employee has an employment arrangement with a company, the employee may not participate personally and substantially in any government matter (e.g., contract, source selection, claim, sale of asset) in which the company has a financial interest.  [18 USC 208(a);  5 CFR 2635.606(a)]  This prohibition lasts until the employee leaves Federal service, or until the employment arrangement is canceled.
5.
Employment during terminal leave.  Employment by military members during terminal leave is considered off-duty employment.  The general rule in DoD is that you must obtain prior approval of off-duty employment if (1) you are required to file a financial disclosure report (i.e., SF 278 or OGE Form 450), and (2) you will work for a “prohibited source” (e.g., a DoD contractor).  [JER para. 2-206]  However, within AFMC all personnel are required to obtain prior approval of off-duty employment.  [AFMC Instruction 51-201, para. 1.3]  Off-duty employment is generally approved by one’s Agency Designee (i.e., first supervisor who is a commissioned military officer or civilian GS-12 or above).  However, for General Officers who are in command, off-duty employment is approved by their Ethics Counselor.  [JER 2-206a & 1-202]

6.
Representation ban.  Military officers and civilian employees generally may not represent individuals, companies or organizations before any Federal agency.  [18 USC 203 & 205;  JER 5-401 & 5-403]  The rule applies to officers on terminal leave, but not to enlisted personnel.

POST-GOVERNMENT  EMPLOYMENT  RULES

1.
1-year compensation ban.   Employees who serve in any of seven positions or make any of seven decisions on a contract over $10 million may not accept compensation from the contractor for 1 year.  The positions are Procuring Contracting Officer, Source Selection Authority, Source Selection Evaluation Board member, chief of a financial or technical evaluation team, Program Manager, Deputy Program Manager, or Administrative Contracting Officer.  The decisions are:

--
Decision to award a contract over $10M.

--
Decision to award a subcontract over $10M.

--
Decision to award a modification over $10M of a contract, or a modification over $10M of a subcontract.

--
Decision to award a task order or delivery order over $10M.

--
Decision to establish overhead or other rates for a contract or contracts valued over $10M.

--
Decision to approve issuance of a contract payment or payments over $10M.

--
Decision to pay or settle a contract claim over $10M.

2.
Lifetime representation ban.  Military officers and civilian employees who participate personally and substantially in a particular government matter (e.g., contract, claim, sale of asset) are prohibited for life from representing the contractor (or any other third party) before their former agency or any other Federal agency, in connection with that contract or other matter.  [18 USC 207(a)(1)]  The ban does not apply to enlisted personnel.  Behind-the-scenes assistance to the contractor (or other party) is permitted.  If the 1-year compensation ban applies to you based on a position you held or a decision you made regarding a contract over $10 million, the lifetime representation ban may also apply to you with regard to that contract.

3.
2-year representation ban.  Military officers and civilian employees who have a contract or other particular matter under their official responsibility during their last year in the government are prohibited, for 2 years, from representing the contractor (or any other third party) before their former agency or any other Federal agency, in connection with that contract or matter.  [18 USC 207(a)(2)]  The ban does not apply to enlisted personnel.  Behind-the-scenes assistance is permitted.

4.
1-year no contact rule.  General Officers, and SES members who are ES-6 or ES-5, may not, for one year after leaving government service, make any communication to, or appearance before, any employee of their former agency, with the intent to influence that employee, on behalf of any third person, in connection with any matter on which the third person seeks official action by their former agency.  [18 USC 207(c)]  For Air Force personnel, “former agency” means the Air Force.
5.
1-year ban on representing or advising foreign entities.  General Officers, and SES who are ES-6 or ES-5, may not, for 1 year after leaving government service, represent a foreign entity before any US Govt. agency with intent to influence a decision by that agency, and may not aid or advise a foreign entity with intent to influence a decision by a US Govt. agency.  “Foreign entity” means a foreign govt. or a foreign political party.  [18 USC 207(f)]  The ban on aiding and advising includes behind-the-scenes assistance.  [See page 11 to Atch to OGE Memorandum DO-00-006, 17 Feb 00]

6.
Foreign governments.  Retired military members may not work for a foreign government, or any entity owned or controlled by same, without obtaining prior approval. [AFI 36-2913 & IC 99-1]
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